T24 Dış Haberler
Dünyanın önde gelen haftalık tıp dergilerinden The Lancet, Gazze’de İsrail’in saldırıları nedeniyle hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 186 bin olabileceğini yazdı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre; İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279’u kadın olmak üzere 38 bin 153 Filistinli öldüğü, 87 bin 828 kişi yaralandığı bildirilmişti.
Türünün en eskilerinden biri olarak kabul edilen ve dünyanın en yüksek etkili hakemli akademik dergilerinden biri olan The Lancet, Gazze’de ölü sayısının 186 bin olabileceğini yazdığı bir makale yayımladı.
“Ölenlerin yüzde 30’unun kimliği tespit edilemiyor”
“Altyapının büyük bölümünün tahrip olması nedeniyle Gazze Sağlık Bakanlığı için veri toplamak giderek zorlaşıyor” denilen makalede, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın, hastanelerinde ölen veya ölü olarak getirilen insanlara dayanarak yaptığı olağan raporlamayı güvenilir medya kaynaklarından ve ilk müdahale ekiplerinden gelen bilgilerle artırmak zorunda kaldığı vurgulandı. Dergi, 10 Mayıs itibarıyla Gazze’de o tarihte 35 bin 91 olan ölü sayısının yüzde 30’unun kimliğinin tespit edilemediğini yazdı.
“Halen enkaz altında bulunan ceset sayısı 10 binden fazla”
“Bazı yetkililer ve haber ajansları, veri kalitesini artırmak için tasarlanan bu gelişmeyi, verilerin doğruluğunu zayıflatmak için kullandı. Ancak, bildirilen ölüm sayısı muhtemelen düşük bir rakam” denilen makalede şu ifadelere yer verildi:
“Sivil toplum kuruluşu Airwars, Gazze Şeridi’ndeki olaylarla ilgili ayrıntılı değerlendirmeler yapmakta ve çoğu zaman kimliği tespit edilebilen kurbanların isimlerinin tamamının Bakanlığın listesinde yer almadığını tespit etmektedir. Ayrıca BM, 29 Şubat 2024 itibariyle Gazze Şeridi’ndeki binaların yüzde 35’inin yıkılmış olduğunu tahmin etmektedir. Dolayısıyla halen enkaz altında bulunan ceset sayısının 10 binden fazla olduğu tahmin edilmektedir”
Gerçek ölü sayısı 186 bin veya daha fazla olabilir
Silahlı çatışmaların, şiddetten kaynaklanan doğrudan zararın ötesinde dolaylı sağlık etkilerine sahip olduğunun vurgulanan makalede, “Çatışmanın yoğunluğu, sağlık altyapısının tahrip olması, ciddi gıda, su ve barınak sıkıntısı, halkın güvenli yerlere kaçamaması ve Gazze Şeridi’nde hala aktif olan çok az sayıdaki insani yardım kuruluşundan biri olan UNRWA’nın finansman kaybı göz önüne alındığında toplam ölü sayısının büyük olması beklenmektedir” denildi.
Makalede, yakın geçmişteki çatışmalarda, bu tür dolaylı ölümlerin doğrudan ölümlerin üç ila 15 katı arasında değiştiği ifade edildi.
Dergi; rapor edilen 37 bin 396 ölüme, her bir doğrudan ölüme dört dolaylı ölüm şeklinde “muhafazakâr” bir tahmin uygulandığında, Gazze’de 186 bin veya daha fazla ölümün yaşanmış olabileceğini yazdı.
Gazze Şeridi’nin 2022 yılı nüfus tahmini olan 2 milyon 375 bin 259 sayısı kullanıldığında, bu rakam Gazze Şeridi’ndeki toplam nüfusun yüzde 7-9’una tekabül ediyor.
Makale, “Tıbbi malzeme, gıda, temiz su ve temel insani ihtiyaçlara yönelik diğer kaynakların dağıtımını mümkün kılacak tedbirlerle birlikte Gazze Şeridi’nde derhal ve acil bir ateşkes sağlanması elzemdir. Aynı zamanda, bu çatışmada yaşanan acıların ölçeğinin ve niteliğinin de kayıt altına alınması gerekmektedir. Gerçek ölçeğin belgelenmesi, tarihsel hesap verebilirliğin sağlanması ve savaşın tüm maliyetinin kabul edilmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Bu aynı zamanda yasal bir gerekliliktir” ifadeleriyle sona erdi.